Πρώτη προβολή της τουρκικής ταινίας Yuva στο TAKIM - 23/2


facebook event


 Την Πέμπτη 23 Φλεβάρη η κοινή πρωτοβουλία ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο «Μας σκάβουν τον λάκκο/Kasma birak» και η «Istos Films» προβάλλουν την τούρκικη ταινία «Yuva» στο ΤΑΚΙΜ, μια ταινία παραγωγής της «Istos Film» (https://istosfilm.com/).

Δυο λόγια για την ταινία: Η άγρια μοναχική ζωή του Veysel στο δάσος διαταράσσεται όταν η γη που κατοικεί πωλείται σε επενδυτές. Μια μέρα, ο μικρότερος αδελφός του Hasan έρχεται από την πόλη για να τον πείσει να φύγει. Καθώς η επικείμενη απειλή της έξωσης κλιμακώνεται ραγδαία, η καθυστερημένη αντιπαράθεση των δύο αδελφών οδηγεί στην ανακάλυψη ενός μαγικού κόσμου: Ενός σύμπαντος κάτω από τη γη.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Emre Yeksan μέσω zoom.
Την ίδια μέρα για όσους θέλουν και μπορούν, θα συλλέγουμε οικονομική ενίσχυση για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας. Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει γνωστή από κινήματα της Τουρκίας, η καπήλευση της αλληλεγγύης από το καθεστώς του Ερντογάν που, για να καλύψει την πλήρη αδυναμία του να παρέχει ουσιαστική βοήθεια στους Τούρκους σεισμόπληκτους, κατάσχει και παρουσιάζει τα είδη πρώτης ανάγκης που στέλνονται ως κρατικές παροχές. Παράλληλα, επιλέγει με πολιτικά κριτήρια ποιες περιοχές θα δεχτούν βοήθεια και ποιες όχι. Για αυτούς τους λόγους, θα υπάρχει και ενημέρωση για τρόπους που μπορούμε να στείλουμε χρηματική βοήθεια προσπερνώντας τους σκοπέλους του καθεστώτος.
Πότε: Πέμπτη 23 Φλεβάρη, Ώρα: 19:30
Που: Χώρος ΤΑΚΙΜ, Κατούνη 25, 4ος όροφος

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Μας σκάβουν τον λάκκο» για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία:
Οι σεισμοί δεν γνωρίζουν σύνορα, ούτε η αλληλεγγύη μας!
Είναι φυσικό πολλοί άνθρωποι να έχουν μείνει άφωνοι από το μέγεθος της καταστροφής και της τραγωδίας που προκάλεσε ο σεισμός με επίκεντρο τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Η περιοχή που ζούμε είναι σεισμογενής, και έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς ιστορικά. Ας θυμηθούμε μόνο τους σεισμούς του 1999 σε Ελλάδα και Τουρκία αλλά και τον σεισμό και στις δύο πλευρές του Αιγαίου τον Οκτώβρη του ’20.
Το θέμα δεν είναι αν γίνονται σεισμοί, αλλά πώς προστατεύονται οι άνθρωποι από τις επιπτώσεις τους. Αντί να δίνονται λεφτά για ελέγχους στατικότητας και μέτρα ασφαλείας, δίνονται δισεκατομμύρια για Ραφάλ, F-16 και F-35. Αντί να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας, αντί να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός και η επαρκής εκπαίδευση και στελέχωση του μηχανισμού έρευνας και διάσωσης, Ελλάδα και Τουρκία συναγωνίζονται στην αστυνομική καταστολή.
Και όχι μόνο αυτό. Οι δύο χώρες έχουν μπει σε μια κούρσα για την ανάπτυξη νέων εξορυκτικών σχεδίων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πέραν από το γεγονός ότι οι εξορύξεις και η καύση ορυκτών καυσίμων εντείνουν την κλιματική κρίση και τους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, υπάρχουν και άλλες παρενέργειες. Κατ’ αρχήν, οι εξορύξεις αυτές έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν σεισμικές δονήσεις, που μπορούν να πυροδοτήσουν νέους σεισμούς. Αλλά εκτός από αυτό, οι πλατφόρμες εξορύξεων σε περιπτώσεις μεγάλων σεισμών (ή άλλων ατυχημάτων) μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες οικολογικές καταστροφές. Μόλις τον Ιούλιο του ’21 είχαμε τη φωτιά πάνω στη θάλασσα που προκλήθηκε από ατύχημα σε αγωγό αερίου στον Κόλπο του Μεξικού.
Για όλους αυτούς τους λόγους, στεκόμαστε κάθετα απέναντι στις εξορύξεις και σε κάθε περιβαλλοντοκτόνα πολιτική. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον τουρκικό λαό, στον αγώνα του για επιβίωση αυτή τη στιγμή, αλλά και γενικά στους αγώνες του ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και τον πόλεμο. Χτίζουμε κοινό μέτωπο με τα κινήματα της Τουρκίας και της Κύπρου, ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων μας, για μια ειρηνική και οικολογική ζωή. Δεν μένουμε άφωνοι, διεκδικούμε μια κοινή ζωή αξιοπρέπειας!
Δείτε εδώ το τρέηλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=VnLJ8uv5Kyc
Πρώτη προβολή της τουρκικής ταινίας Yuva στο TAKIM - 23/2 Πρώτη προβολή της τουρκικής ταινίας Yuva στο TAKIM - 23/2 Reviewed by TAKIM on 16.2.23 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.