Μαζικό και ζωντανό το 1ο «art against fascism» στη Θεσσαλονίκη!

Το κάλεσμα του 1ου «art against fascism» στο ΤΑΚΙΜ έγραφε ότι ο στόχος του φεστιβάλ είναι:

«…να δώσει βήμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και νέους που βλέπουν την τέχνη σαν ένα όπλο ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό»

Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των συμμετεχόντων, δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι περίπου 250-300 άτομα πέρασαν συνολικά από το Τακίμ, καθώς από τις 7μμ μέχρι τις 2πμ συνεχώς ερχόταν κι έφευγε κόσμος – ενώ υπήρχαν στιγμές που ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος.




Με παρουσίαση comic, θεατρικές παραστάσεις, stand-up comedy, rap sessions, μουσικά σχήματα, project για αδέσποτα, έκθεση ζωγραφικής, σκίτσου και φωτογραφίας με αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό περιεχόμενο, ο παραπάνω στόχος επετεύχθη!











Ήταν ένα φεστιβάλ που στηρίχθηκε κατά κύριο λόγω σε μαθητές, φοιτητές και νέους, οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά στην προετοιμασία, παρουσίασαν με μεράκι το καλλιτεχνικό κομμάτι που επέλεξαν και έδωσαν τον τόνο από την αρχή μέχρι το τέλος. Ήταν ένα ολοκληρωμένο γεγονός που σαν τέτοιο έλειπε από την πόλη και η επιτυχία του το επιβεβαιώνει.

 

Ένα ακόμα σύνθημα που υπήρχε στο αρχικό κάλεσμα έλεγε ότι:

«Όπως ο φασισμός σκοτώνει τη φαντασία, έτσι η τέχνη και η δημιουργία τη γεννά!»

Κι αυτό ήταν έκδηλο σε όλο το πρόγραμμα, από τους συγκινητικούς «Μονόλογους από τη Γάζα» όπου τρεις μαθητές καθήλωσαν το κοινό, μέχρι το stand-up comedy το οποίο μας έπεισε ότι δε χρειάζεται να είσαι σεξιστής για να βγάλεις γέλιο. Η «Εγκατάσταση του Φόβου», μια αλληγορία που παρουσίασαν τρεις νέοι ηθοποιοί, ήταν από τα πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς καθώς προβλημάτισε έντονα τους παρευρισκόμενους σε σχέση με τις προεκτάσεις που μπορεί να έχουν τα απολυταρχικά καθεστώτα, ενώ τόσο ο κοφτερός στίχος του rap όσο και ο ευρηματικός στίχος του αυτοσχεδιαστικού freestyle rap, ανέβασαν τη διάθεση.

 

Το μαθητικό έντεχνο σχήμα έκανε ένα πολύ καλό μουσικό άνοιγμα, για να συνεχίσει με rock-punk διάθεση το –επίσης μαθητικό– σχήμα «Φυγή» και τέλος οι «bonzai» που στα πρώτα δευτερόλεπτα κατάφεραν να ρίξουν τη μια φάση του ρεύματος, διατήρησαν το ατμοσφαιρικό κλίμα, με πρωτότυπες heavy rock/stoner μουσικές συνθέσεις.

Ακόμα δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε το πολύ ωραίο πανό, τις μουσικές επιλογές στα «κενά», το βίντεο-φωτομοντάζ, όλες τις εικαστικές δημιουργίες, το μπαρ, την κουζίνα, αλλά και τη δύσκολη δουλειά της προετοιμασίας, της προπαγάνδισης και φυσικά του μαζέματος και της καθαριότητας του χώρου.

 

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλες και όλους!

Τέλος, η ανακοίνωση του 1ου«art»έκλεινε αναφέροντας πως:

«Η απειλή του φασισμού είναι υπαρκτή και για να την αντιμετωπίσουμε χρειάζεται να οργανωθούμε σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά ενάντια στο φασισμό.»

Και αυτό ακριβώς θα επιδιώξουμε να κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα!

Κατ’ αρχήν καλούμε όσες και όσους θέλουν να πάρουν μέρος στην απολογιστική συνάντηση  του 1ου art against fascism στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 6μμ στο χώρο Τακίμ, Κατούνη 25, Λαδάδικα. 

 

Δε θα μείνουμε μόνο στον απολογισμό, αλλά θα συζητήσουμε για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα ο αντιφασιστικός αγώνας, και θα πέσουν οι πρώτες ιδέες για το επόμενο «art».

Γι’ αυτό όσοι και όσες ενδιαφέρεστε, συνεχίστε να επικοινωνείτε με το AntinaziZone είτε μέσω της σελίδας στο fb, είτε μέσω mailστο:[email protected], όχι μόνο από Θεσσαλονίκη, αλλά και από Αθήνα, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μια αντίστοιχη εκδήλωση και εκεί!
Μαζικό και ζωντανό το 1ο «art against fascism» στη Θεσσαλονίκη!  Μαζικό και ζωντανό το 1ο «art against fascism» στη Θεσσαλονίκη! Reviewed by TAKIM on 7.2.18 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.