Αλληλεγγύη στην Ισπανική νεολαία: Πανεκπαιδευτική απεργία και πορείες στις 26/10

Παρακάτω δημοσιεύουμε το κάλεσμα σε αλληλεγγύη στο ισπανικό εκπαιδευτικό κίνημα, που εξέδωσε το «Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών» στην Ισπανία.
Το κίνημα κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του με πανεκπαιδευτική απεργία στις 26 Οκτώβρη, την οποία υποστηρίζουν σύλλογοι γονέων και συνδικάτα εκπαιδευτικών.
Για το ελληνικό κίνημα της Παιδείας, κι όχι μόνο, έχει πολύ μεγάλη σημασία η ανταπόκριση στο κάλεσμα αλληλεγγύης που απευθύνουν οι Ισπανοί συναγωνιστές!
Τα κινήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Νότια, στήριξαν τους αγώνες του ελληνικού κινήματος στα προηγούμενα χρόνια και προσπαθούν να αντλήσουν συμπεράσματα από τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου τυχαία στο υλικό της ισπανικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς βλέπουμε την τελευταία περίοδο τη θέση «δεν θέλουμε έναν Ισπανό Τσίπρα». Και πολύ σωστά. Ο κίνδυνος τα νέα ρεύματα της Αριστεράς, που εμφανίζονται σε μια σειρά χώρες και διαπερνούν στην ουσία και την ευρωπαϊκή και την αμερικανική ήπειρο, να υποταχθούν στις πιέσεις των αρχουσών τάξεων και της ΕΕ, είναι πραγματικός! Μόνο μια Αριστερά έτοιμη να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος, για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος στη βάση του σοσιαλιστικού διεθνισμού, μόνο μια τέτοια, μαζική επαναστατική Αριστερά μπορεί να έχει συνέπεια λόγων και έργων.
Μπορούμε να συμπαρασταθούμε στον αγώνα της ισπανικής νεολαίας
 1.  Συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία έξω από την Ισπανική Πρεσβεία (Διονυσίου Αεροπαγίτου, 21, Μετρό Ακρόπολη) στις 26 Οκτώβρη, 11.30 πμ. 
 2. Στέλνοντας μηνύματα αλληλεγγύης: σαν άτομα, σαν φοιτητικές παρατάξεις ή σύλλογοι, σαν μαθητικά συμβούλια, σαν συνδικαλιστικές ενώσεις ή σαν κοινωνικοί φορείς στις διευθύνσεις: [email protected] και [email protected] 
 3. Για παρακολούθηση του αγώνα του ισπανικού κινήματος και για ενημέρωση και πρότυπα ψηφίσματα αλληλεγγύης, δείτε:
  το event στο fb https://www.facebook.com/events/1785574984988330
  και το site του  «Ξ»,  www.xekinima.org 
 4. Για πρότυπα ψηφίσματα αλληλεγγύης, δείτε εδώ
Μηνύματα, αλλά και φωτογραφίες και βίντεο από τις δράσεις αλληλεγγύης μπορούν να σταλούν στις διευθύνσεις [email protected] και [email protected].

Κάλεσμα στη νεολαία όλου του κόσμου να υποστηρίξει το ισπανικό εκπαιδευτικό κίνημα

26 Οκτώβρη: πανεκπαιδευτική απεργία για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας!

 

Στις 26 Οκτώβρη, φοιτητές και μαθητές σε ολόκληρη την Ισπανία θα απέχουμε από τα μαθήματά μας, υπερασπιζόμενοι τη δημόσια εκπαίδευση απέναντι στις πολιτικές που την καταστρέφουν. 

Όπως σε τόσες άλλες χώρες, η δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας έχει επιβάλει τεράστιες περικοπές στην εκπαίδευση και έχει περάσει μια σειρά από αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο η Παιδεία να γίνει προσβάσιμη μόνο σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν.

Εμείς, οι σπουδαστές και μαθητές που προερχόμαστε από εργατικές οικογένειες, η μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή, έχουμε υποστεί την υποβάθμιση των σχολείων και των πανεπιστημίων μας, τις ελλείψεις καθηγητών και υποδομών, την κατάργηση της κρατικής βοήθειας σε παιδιά που οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και άνοδο ως και 66% στα δίδακτρα των πανεπιστημίων.

Αυτές οι αλλαγές έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, όπως επίσης και σε υπερπληθείς αίθουσες διδασκαλίας. 

Στο μεταξύ, βέβαια, οι κυβερνήσεις του PSOE (το λεγόμενο «Σοσιαλιστικό» Κόμμα) και του παραδοσιακού δεξιού «Λαϊκού Κόμματος» έχουν ξοδέψει τεράστιες ποσότητες δημόσιου χρήματος για τη διάσωση των τραπεζών και για την αποπληρωμή ενός χρέους που δε δημιουργήσαμε εμείς –πάνω από 250 δισ. ευρώ μέσα στα τελευταία 6 χρόνια!

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση πέρασε τις πιο βάρβαρες επιθέσεις που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα η δημόσια εκπαίδευση: τις «εξετάσεις επικύρωσης», τις οποίες εμπνεύστηκε κατευθείαν από το καθεστώς του Φράνκο! Πρόκειται για επιπλέον εξετάσεις που θεσπίζονται για το τέλος κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια και από εκεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Οι «εξετάσεις επικύρωσης» δεν είναι κάτι νέο. Τις έχουν υποστεί ήδη οι γονείς μας από τη δικτατορία του Φράνκο, η οποία τις χρησιμοποιούσε σαν φίλτρο για να απομακρύνει τα παιδιά των εργατικών οικογενειών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σήμερα, η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει αυτό το φιλτράρισμα, που θα μπορούσε να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες μεταξύ 14 και 16 ετών σε πρόωρη εκδίωξη από την εκπαίδευση, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό προσόν.

Τα κίνητρα της κυβέρνησης είναι απλά: από τη στιγμή που η νέοι που προέρχονται από φτωχές εργατικές οικογένειες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο από μια ζωή επισφαλούς εργασίας και εκμετάλλευσης, για ποιο λόγο να επενδύσουν οι κυβερνώντες στην εκπαίδευσή μας;

Για οικογένειες με οικονομική άνεση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο από τις περικοπές, αφού έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική εκπαίδευση ή και σε ιδιαίτερα μαθήματα, αν τα χρειάζονται. Για αυτούς, το να περάσουν στις επιπλέον εξετάσεις δεν θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Αν αυτή η επίθεση ολοκληρωθεί, θα επιστρέψουμε σε μια εποχή κατά την οποία η εκπαίδευση ήταν προσβάσιμη μόνο για μια προνομιούχα μειοψηφία. Στόχος τους είναι να διαλύσουν τη δημόσια εκπαίδευση και να τη μετατρέψουν σε μια υπηρεσία προς πώληση, από την οποία τα αφεντικά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Το δικαίωμα στην παιδεία όμως, έχει κερδηθεί με σκληρούς αγώνες και μεγάλες προσπάθειες. Οι παππούδες και οι γονείς μας πάλεψαν για να το κατακτήσουν και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας το πάρουν πίσω!
Για το λόγο αυτό, το Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών καλεί το σύνολο της νεολαίας της Ισπανίας να συμμετάσχει στην πανεκπαιδευτική απεργία στις 26 Οκτώβρη, βγαίνοντας από τις αίθουσες διδασκαλίας στους δρόμους.

Ήδη οργανώνονται πάνω από 70 διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ισπανία. Η κινητοποίηση επίσης υποστηρίζεται από τη Συνομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και από πολλά σωματεία εκπαιδευτικών, με τους οποίους θα κατεβούμε σε κοινές διαδηλώσεις στις 26 Οκτώβρη. 

Καλούμε τη νεολαία όλου του πλανήτη, που αντιμετωπίζει όπως και εμείς επιθέσεις και περικοπές στην εκπαίδευση, από αντίστοιχες με τη δική μας καπιταλιστικές κυβερνήσεις, να υποστηρίξει τη μέρα δράσης μας, με διαμαρτυρίες στις ισπανικές πρεσβείες, μηνύματα και βίντεο αλληλεγγύης, δηλώσεις στήριξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή οποιαδήποτε άλλη δράση υποστήριξης.
 • Οι αγώνες της νεολαίας για τα δικαιώματά της είναι κοινοί σε όλο τον πλανήτη!
 • Όχι στις φρανκικής έμπνευσης «εξετάσεις επικύρωσης»!
 • Τα παιδιά των εργαζομένων να έχουν θέση στο πανεπιστήμιο!

 

Αλληλεγγύη στην Ισπανική νεολαία: Πανεκπαιδευτική απεργία και πορείες στις 26/10 Αλληλεγγύη στην Ισπανική νεολαία: Πανεκπαιδευτική απεργία και πορείες στις 26/10 Reviewed by TAKIM on 3.10.16 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.