Προβολή ντοκυμαντέρ Ecumenopolis

 


Τον φετινό Μάη, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την έναρξη της εξέγερσης του πάρκου Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Με αυτή την αφορμή, η κοινή πρωτοβουλία σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο «Μας σκάβουν τον λάκκο», προβάλλει το τουρκικό ντοκιμαντέρ Ecumenopolis (Οικουμενόπολη) την Κυριακή 28 Μάη, στις 7:30μμ, στον χώρο ΤΑΚΙΜ στη Θεσσαλονίκη.
Το ντοκιμαντέρ ερευνά το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε στις μητροπόλεις, και πιο ειδικά στην Κωνσταντινούπολη. Το ξερίζωμα των πάντων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, για να χτιστούν τεράστιοι τσιμεντένιοι κλωβοί και η κυριαρχία του ΙΧ, κάνουν τις πόλεις μη βιώσιμες για τους απλούς ανθρώπους. Είναι το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που, τοποθετώντας τα κέρδη των κατασκευαστικών σε προτεραιότητα, οδήγησε στη χαλάρωση των κανόνων δόμησης που είχε καταστροφικές συνέπειες και που ευθύνεται για την τεράστια αύξηση του αριθμού των θυμάτων στον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία.
Οι πολιτικές αυτές όμως γεννούν και αντιστάσεις. Οι άνθρωποι στις πόλεις οργανώνονται και διεκδικούν πόλεις ανθρώπινες, φτιαγμένες για τους κατοίκους και όχι το κέρδος ενός πλέγματος εταιριών. Τα λεγόμενα «κινήματα πόλης» είχαν μια σημαντική άνοδο στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια πριν, και κυρίως μετά την εξέγερση του Γκεζί. Κάτι αντίστοιχο βλέπουμε και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με κινηματικές διαδικασίες σε γειτονιές των μεγάλων πόλεων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και γιατί βλέπουμε πως η ενημέρωση που υπάρχει στην Ελλάδα για τα γεγονότα στην Τουρκία περνάει σχεδόν αποκλειστικά μέσα από τον εθνικιστικό φακό των μεγάλων ΜΜΕ, μεταφράσαμε και προβάλλουμε το ντοκιμαντέρ Ecumenopolis στη Θεσσαλονίκη. Το ντοκιμαντέρ είχε σημαντική αναγνώριση στη Τουρκία, και έχει κερδίσει το βραβείο των Κριτικών Κινηματογράφου Τουρκίας (SIYAD) και βραβεία στα φεστιβάλ κινηματογράφου σε Σαράγιεβο, Ζυρίχη, Αμβούργο, Κωνσταντινούπολη. Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε το 2011, και η σκηνοθεσία είναι του Imre Azem.
Δείτε το τρέιλερ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=XEzqu_z9fRo&t…

Πληροφορίες
Τι: Προβολή ντοκιμαντέρ Ecumenopolis
Πότε: Κυριακή 28 Μάη, 7:30μμ
Που: Χώρος ΤΑΚΙΜ, Κατούνη 25, 4ος ορ.
Διοργάνωση: Μας σκάβουν τον λάκκο

Απόσπασμα από την σύνοψη του ντοκιμαντέρ
Το "Οικουμενόπολη: πόλη χωρίς όρια" αφηγείται την ιστορία της Κωνσταντινούπολης σε μια νεοφιλελεύθερη πορεία προς την καταστροφή. Παρακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας μεταναστών από την κατεδάφιση της γειτονιάς τους μέχρι τον συνεχιζόμενο αγώνα τους για το δικαίωμα στην στέγαση. Η ταινία ρίχνει μια ματιά στην πόλη σε μακροσκοπικό επίπεδο και μέσα από τα μάτια των ειδικών, πηγαίνοντας από τις κορυφές των ουρανοξυστών που εκτοξεύονται σαν μανιτάρια στα βάθη της σιδηροδρομικής σήραγγας κάτω από το στενό του Βοσπόρου- από τις ιστορικές γειτονιές στο νότο μέχρι τα δάση στο βορρά. Πρόκειται για μια Κωνσταντινούπολη που πηγαίνει από τα 15 εκατομμύρια στα 30 εκατομμύρια. Είναι μια Κωνσταντινούπολη που πηγαίνει από τα 2 εκατομμύρια στα 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Είναι η Κωνσταντινούπολη του μέλλοντος που σύντομα θα κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή. Είναι μια Κωνσταντινούπολη που δεν έχετε ξαναδεί.

ΥΓ: Ο όρος Οικουμενόπολη (Ecumenopolis‎) αποτυπώνει μια θεωρητική σύλληψη του φημισμένου πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη, η οποία διατυπώθηκε το 1967, στο κείμενό του «Ecumenopolis: Tomorrow's City».

Η πρωτοβουλία «Μας Σκάβουν τον Λάκκο-Kazma Birak» συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία 73 περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων στην Ελλάδα την Τουρκία και την Κύπρο και είναι μια συνεργασία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προβολή ντοκυμαντέρ Ecumenopolis Προβολή ντοκυμαντέρ Ecumenopolis Reviewed by TAKIM on 23.5.23 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.