Εβδομαδιαία Μαθήματα Αυτοάμυνας
Τρεις σεξιστικές επιθέσεις αποτέλεσαν την αφορμή για να οργανώσουμε το πρώτο μάθημα αυτοάμυνας τον περασμένο Νοέμβρη. Η ανταπόκριση και οι δηλώσεις συμμετοχής ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, κάνοντας ξεκάθαρη την ανάγκη γυναικών κάθε ηλικίας να μάθουν να προστατεύονται αλλά και να νιώθουν περισσότερο ασφαλείς.

Μετά από τρία μαθήματα αυτοάμυνας την προηγούμενη χρονιά, έγινε φανερό πως υπάρχει και ανάγκη και διάθεση για να οργανωθούν μαθήματα πιο τακτικά και σταθερά, για να είναι περισσότερο αποτελεσματικά. Έτσι, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε εβδομαδιαία μαθήματα, τα οποία θα ξεκινήσουν την Κυριακή 19/1 στις 18:00 στον χώρο ΤΑΚΙΜ.

Τα μαθήματα θα γίνονται από τους Giorgos Tagtelenidis και Tamazi Chkareuli και περιλαμβάνουν πυγμαχικές τεχνικές (street boxing) και τεχνικές ρίψεων και καθήλωσης (street judo), με στόχο την αντιμετώπιση βίαιων περιστατικών και επιθέσεων.

Θα υπάρξουν περιορισμένες θέσεις οπότε δηλώστε συμμετοχή στο τηλ 2310540432 ή στη σελίδα μας στο facebook «Μαχητικές και Ελεύθερες».

Παρακάτω διαβάστε το αρχικό κάλεσμα για τα μαθήματα αυτοάμυνας:

Στις 7 Σεπτεμβρίου αυτής της χρονιάς, στην περιοχή Αντιγονιδών, ένας άντρας μυώδης, φαλακρός και περίπου 1,8 ύψος επιτέθηκε στη ΓΖ με σκοπό να τη βιάσει, κάτι που τελικά -ευτυχώς- δεν κατάφερε αφού σε κάποια στιγμή η ΓΖ μπόρεσε να φωνάξει σε βοήθεια και ο δράστης τράπηκε σε φυγή (διαβάστε περισσότερα http://net.xekinima.org/kataggelia-tis-gz-gia-apopeira-viasmou/).

Στις 8 Αυγούστου του 2018, οι Μ.Γ. και Ε.Ζ. δέχτηκαν λεκτική ομοφοβική επίθεση στην Ποτίδαια Χαλκιδικής, σε Beach bar της περιοχής από μία παρέα αντρών, επειδή «τόλμησαν» να δώσουν ένα φιλί, ενώ παράλληλα υπήρξε και σωματική επίθεση σε φίλο των κοριτσιών που τις υπερασπίστηκε (διαβάστε περισσότερα http://net.xekinima.org/katagelia-gia-omofoviki-epithesi-sti-halkidiki/).

Στις 26 Νοέμβρη του 2017, στην Αρετσού Καλαμαριάς, η Α.Σ. έπεσε θύμα εγκληματικής επίθεσης με ξεκάθαρο σεξιστικό και ομοφοβικό χαρακτήρα, από έναν άντρα και μόνο από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε σοβαρά (αν όχι κάτι χειρότερο). Αφορμή για την επίθεση στάθηκε το «θράσος» μίας γυναίκας, που είχε βγει βόλτα με μία ακόμα γυναίκα, να κάνει παρατήρηση σε έναν άντρα που είχε παρκάρει παράνομα σε ένα παρκάκι. Αποτέλεσμα αυτού του «θράσους» ήταν ο άντρας να μπει έξαλλος στο αυτοκίνητο, να επιτεθεί με αυτό στην ΑΣ προσπαθώντας να τη ρίξει από τον γκρεμό και στη συνέχεια να τη γρονθοκοπήσει (διαβάστε περισσότερα http://net.xekinima.org/egklimatiki-sexistiki-epithesi-enant/).

***
Τρία διαφορετικά περιστατικά, τα τελευταία τρία χρόνια που αποτελούν μόλις μία σταγόνα στον ωκεανό της σεξιστικής, ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.

Μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της.

Ένας/μία στους/ις τρεις ΛΟΑΤ μαθητές/τριες έχει δεχτεί λεκτική παρενόχληση (βρισιές, απειλές, χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου, κοροϊδευτικές κινήσεις κ.α.) ή/και σεξουαλική παρενόχληση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, 5000 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί σε 13-14 βιασμούς την ημέρα!

Όλα αυτά δεν αποτελούν απλά κάποιου είδους στατιστική, αλλά την καθημερινότητα των γυναικών και των ΛΟΑΤ ατόμων. Και η καθημερινότητά μας δεν επηρεάζεται μόνο σε μία ενδεχόμενη επίθεση. Επηρεάζεται γιατί από τη στιγμή που γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε μαθαίνουμε να φοβόμαστε μήπως πέσουμε θύματα επίθεσης, μαθαίνουμε να κρυβόμαστε για να μην «προκαλέσουμε» κάποια επίθεση, μαθαίνουμε να νιώθουμε ενοχές και ευθύνη εάν τελικά πέσουμε θύματα επίθεσης.

***
Για όλους αυτούς και άλλους τόσους λόγους, οι «Μαχητικές και Ελεύθερες» οργανώνουμε μαθήματα αυτοάμυνας στη Θεσσαλονίκη.

Για να μπορέσουμε να προστατευτούμε στην περίπτωση που δεχτούμε επίθεση.

Για να σπάσουμε τον φόβο και να κυκλοφορούμε περισσότερο ελεύθερες στις πόλεις και τις γειτονιές μας.

Για να μη νιώθουμε πια μόνες/οι, αλλά κομμάτι μίας ομάδας που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και αγωνίες και μοιράζεται μαζί μας το πείσμα για μία πιο ασφαλή και όμορφη κοινωνία!Εβδομαδιαία Μαθήματα Αυτοάμυνας Εβδομαδιαία Μαθήματα Αυτοάμυνας Reviewed by TAKIM on 1.2.20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.