Βιβλιοπαρουσίαση: Το κόκκινο νήμα μιας δεκαετίας, Κυριακή 28/5, 7μμ

 Βιβλιοπαρουσίαση:

Το κόκκινο νήμα μιας δεκαετίας
(Αναλύσεις και κείμενα στα χρόνια της κρίσης)
Του Σεραφείμ Σεφεριάδη

Θα μιλήσουν:
-Λουκία Κοτρωνάκη
-Αντώνης Γαζάκης
και ο συγγραφέας
θα ακολουθήσει συζήτηση

Κυριακή 28 Μάη - 7μμ
στο χώρο ΤΑΚΙΜ

(Κατούνη 25, 4ος ορ)

Διοργάνωση:
-Ακυβέρνητες Πολιτείες Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ
-Topos books / Εκδόσεις Τόπος
-χώρος TAKIMΓραμμένα κατά τη διάρκεια της τελευταίας, ιδιαίτερα πυκνής δεκαετίας, τα κείμενα της παρούσας έκδοσης συνυφαίνουν ακαδημαϊκή και πολιτική γραφή προκειμένου να αναδείξουν μείζονα ζητήματα της περιόδου. Ο πολυπρισματικός τους χαρακτήρας ανιχνεύει τις πολλαπλές –πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές– εκφάνσεις της κρίσης, με απώτερο στόχο τη διακρίβωση του «κόκκινου νήματος» που τις διατρέχει.

Οργανωμένα σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες (Θεωρία, Ιστορία, Πολιτική) και σειρά αντίστοιχων υποενοτήτων, και διατηρώντας αυτούσια την μορφή της αρχικής τους δημοσιοποίησης, τα κείμενα αναμετρώνται με τη μεγάλη δοκιμασία του χρόνου. Στο βαθμό που οι επισημάνσεις, η κριτική και οι παραινέσεις τους υπήρξαν, τη στιγμή της υποβολής τους, καίριες, έχει σημασία να τονιστούν οι μεθοδολογικές και πολιτικές τους προϋποθέσεις.

Δεσπόζουσα είναι, στο πλαίσιο αυτό, η διαχρονικά τεράστια σημασία της πολιτικής – όχι ως απλής αντανάκλασης των κοινωνικών συνθηκών αλλά, κυρίως, ως δημιουργού τους. Συνδιαλεγόμενα με τη σύγχρονη θεωρία της δημοκρατίας και το εξόχως δυναμικό πεδίο της Συγκρουσιακής Πολιτικής, τα κείμενα υπογραμμίζουν ότι η ενεργοποίηση του Δήμου ιστορικά υπήρξε ο κύριος δημοκρατικός καταλύτης και σήμερα αποτελεί βασικό όρο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ταυτόχρονα το δραματικό πολιτικό έλλειμμα της τελευταίας περιόδου φανερώνει ότι πραγματική διέξοδος από την κρίση, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ούτε εντός του καπιταλιστικού συστήματος, ούτε εντός του εθνικού κράτους. Έναν αιώνα μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση το δίλημμα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.
Βιβλιοπαρουσίαση: Το κόκκινο νήμα μιας δεκαετίας, Κυριακή 28/5, 7μμ Βιβλιοπαρουσίαση: Το κόκκινο νήμα μιας δεκαετίας, Κυριακή 28/5, 7μμ Reviewed by TAKIM on 21.5.17 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.