για ένα αυτοοργανωνόμενο pride: Δράσεις & εκδηλώσεις, σήμερα 24 και αύριο 25


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 Παρασκευή 24 Ιουνίου - Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23, γωνία με Βενιζέλου - 1ος όροφος)

17:00 Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και ποιημάτων
20:00 Προβολές μίνι ταινιών
21:00 Εκδήλωση συζήτηση: "Η ΛΟΑΤΚΙΑ+ οπτική της προσφυγικής κρίσης" με την Πάολα Ρεβενιώτη και τον Παναγιώτη Αντωνιάδη


Σάββατο 25 Ιουνίου - Παρκάκι μπροστά από το σινέ Αλέξανδρος (γωνία Εθνικής Αμύνης και Παύλου Μελά)

17:00 Body painting, ζωγραφική και πολλά άλλα!
19:30 ΠΟΡΕΙΑ

Μετά την πορεία, επιστρέφουμε στις 22:30 στον πεζόδρομο Ερμού και Βενιζέλου γωνία για το after pride Live Street Party μας με τους Influenza και τους Jumberingas + dj's μέχρι το πρωί.

Το εικαστικό κομμάτι της αφίσας είναι έργο του Plasticobilism. Ο δημιουργός του έχει κάνει αίσθηση με τα δυνατά μηνύματα των εικόνων του, που ασκούν σάτιρα και κοινωνική κριτική. 
Τον ευχαριστούμε πολύ που δημιούργησε την εικόνα αυτή ειδικά για μας.
Φτου ξελευτερία για όλ@Είμαστε ενθουσιασμένες που, για 5η συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιείται το φεστιβάλ λοατκια+ υπερηφάνειας. Από το 1ο Thessaloniki Pride ως και σήμερα το λοατκια + κίνημα της πόλης βγήκε στο προσκήνιο με περισσότερη αυτοπεποίθηση, κερδίζοντας την  αλληλεγγύη σημαντικού μέρους της κοινωνίας της πόλης. Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι και τρανς απέκτησαν το δικό τους φεστιβάλ, κατοχυρώνοντας χώρο για ελεύθερη έκφραση, ζύμωση και διεύρυνση του λοατκια+ κινήματος.

Τα Pride festival ξεκίνησαν ως συνέχεια της εξέγερσης του Stonewall, που ξέσπασε αυθόρμητα. Ήταν τα ίδια τα ΛΟΑΤ άτομα που εξεγέρθηκαν ενάντια στην αστυνομική βία και στην εκμετάλλευση από τους ιδιοκτήτες των ΛΟΑΤ μπαρ. Τα πρώτα Pride στις ΗΠΑ και αλλού διοργανώθηκαν ως ανάμνηση αυτής της εξέγερσης.

Στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1ο Pride ξεκίνησε με ανοιχτές διαδικασίες συνελεύσεων, κατέληξε σε κλειστό σχήμα διοργάνωσης στο περσινό 4ο Pride και μάλιστα με αποκλεισμούς ομάδων που ήθελαν να το συνδιοργανώσουν. Ταυτόχρονα, η προβολή και οι διεκδικήσεις περιορίστηκαν αρκετά γύρω από ορισμένες ταυτότητες και κατ' επέκταση βιώματα των λοατκια+ ατόμων, αφήνοντάς τα υπόλοιπα εκτός.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της ελλιπούς αυτής ορατότητας όλου του φάσματος γύρω από την σεξουλικότητα και το φύλο, καθώς και στις ίδιες τις διαδικαστικές δομές που παραμένουν κλειστές με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δημιουργήθηκε η Ανοιχτή Συνέλευση για ένα Αυτο-οργανωμένο Pride, με προτάγματα την ισότιμη συμμετοχή όλων των ατόμων και ομάδων που θέλουν να συνδιοργανώσουν τα φεστιβάλ υπερηφάνειας μας, την αυτοχρηματοδότηση, μακριά από τις οικονομικές συναλλαγές και την διαφήμιση των ίδιων των καταπιεστών, και τη διάνοιξη των ζητημάτων και των θεματικών που μας αφορούν, αλλά παραμένουν στην σιωπή και την αφάνεια.

Τέτοιες θεματικές αφορούν:

                  την αμφισεξουαλική και πανσεξουαλική ταυτότητα
                  την τρανς ταυτότητα, με διεύρυνση της συζήτησης γύρω από αυτήν
                  τις εμπειρίες που προκύπτουν γύρω από την ίντερσεξ ταυτότητα και
                  τον ασέξουαλ προσανατολισμό
                  τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα με αναπηρία.
                  τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
                  τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα που κάνουν χρήση ουσιών
                  τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα μεγάλης ηλικίας
                  τις ΛΟΑΤΚΙΑ+ μετανάστριες και μετανάστες
                  τις διακρίσεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα σε σχεση με τον βιοπορισμό και την εργασία
                  την πολυσυντροφικότητα και τις εναλλακτικές μορφές οικογένειας


Από μία τέτοια δομή διεκδικήσεων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι καθαρά θεσμικές διεκδικήσεις, όχι ως η λύση σε όλα μας τα προβλήματά, αλλά ως ανάχωμα στις ήδη δυσμενείς συνθήκες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωπες, αντιμέτωπ@ και αντιμέτωποι στις καθημερινότητές μας. Χαιρόμαστε που η διαδικασία αναγνώρισης των δικαιωμάτων μας έχει ήδη ξεκινήσει, με τη θέσμιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και ύστερα από μακροχρόνιους αγώνες των ΛΟΑΤΚΙΑ+ οργανώσεων. Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση, με τον ίδιο συντηρητισμό και υποκρισία των προηγούμενων αυτής, αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο σύμφωνο συμβίωσης την παιδοθεσία και το αυτονόητο δικαίωμα της γονικής μέριμνας, ενώ καθυστερεί αδικαιολόγητα τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Στα πλαίσια των θεσμικών διεκδικήσεων, λοιπόν, ζητάμε:

·       Αναγνώριση ταυτότητας φύλου χωρίς ιατρικές και δικαστικές διαδικασίες και χωρίς ψυχιατρικοποίηση.
·       Θεσμική κατοχύρωση της ουδέτερης ταυτότητας φύλου
·       Διεύρυνση των συμφώνων συμβίωσης σε ζητήματα παιδοθεσίας και πολυσυντροφικών σχέσεων.
·       Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην εκπαίδευση (όσον αφορά την ασφάλεια στο σεξ και την συγκατάθεση) και εξισωμένη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ταυτοτήτων. Επίσης, επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε σχέση με το ζήτημα τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και στους χώρους εργασίας.


Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με τις δολοφονικές ομοφοβικές επιθέσεις στο Ορλάντο και το Μεξικό, και με αιτία όλες τις ομοφοβικές/αμφιφοβικές/τρανσφοβικές και γενικότερα φοβικές επιθέσεις και μορφές καταπίεσης, σας καλούμε να βρούμε τον κοινό τόπο των πεποιθήσεων και διεκδικήσεών μας καθώς και τα μέσα πραγμάτωσης αυτών. 

Σας καλούμε, λοιπόν, στις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο του φετινού Thessaloniki Pride 24 & 25 Ιουνίου, καθώς και στις συνελεύσεις μας για την συνδιοργάνωση ενός αυτο-οργανωμένου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

για ένα αυτοοργανωνόμενο pride: Δράσεις & εκδηλώσεις, σήμερα 24 και αύριο 25 για ένα αυτοοργανωνόμενο pride: Δράσεις & εκδηλώσεις, σήμερα 24 και αύριο 25 Reviewed by TAKIM on 24.6.16 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.